Skip to content Skip to footer

Štititi ili ne?

Oznakom geografskog porekla, kao pravom intelektualne svojine, štiti se naziv proizvoda koji ima određeno geografsko poreklo i koji svoj kvalitet i reputaciju duguje upravo tom posebnom poreklu. Drugim rečima rečeno, proizvod zaštićen oznakom geografskog porekla ukazuje da je reč o specifičnom proizvodu sa određenog ograničenog lokalitet koji krasi jedinstven kvalitet.

Poznate oznake geografskog porekla su postale pravi sinonim za fantastičan kvalitet i vrlo rado se koriste širom sveta. Samo spominjanje oznake geografskog porekla Parmigiano Reggiano koja je registrovana za vrstu tvrdog sira koji se proizvodi u Parmi kao i oznaka geografskog porekla Champagne registrovana za penušavo vino koje se proizvodi u istoimenoj francuskoj regiji, momentalno mami osmeh na lice.

U Srbiji su među poznatijim oznakama geografskog porekla svakako Rtanjski med, Pirotski ćilim, Sjenički sir i mnogi drugi. Što se tiče postupka registracije oznake geografskog porekla, on je efikasan i ne previše dug te je do sada preko stotinu oznaka geografskog porekla registrovano pred Zavodom za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Inače sam razlog zbog kog se proizvođači odlučuju da štite svoje proizvode oznakama geografskog porekla u kompleksnim postupcima se nalazi u ekonomskoj komponenti. Naime, proizvodi zaštićeni oznakama geografskog porekla po pravilu imaju znatno višu cenu nego ostali proizvodi iz te kategorije.

Ponekad postupak registracije može trajati i više godina a što proizvođačima koji su se upustili u sam postupak predstavlja problem. Evropski parlament je prepoznao ovaj problem i krajem prošlog meseca usvojio uredbu o izmenama postupka registracije oznaka geografskog porekla za vino, žestoka pića i poljoprivredne proizvode. Usvojenom uredbom bi postupak pred Zavodom za intelektualnu svojinu Evropske Unije trebao biti simplifikovan i ubrzan za proizvode iz navedenih kategorija a na zadovoljstvo podnosioca prijava.

Dakle, imajući sve navedeno na umu, odgovor na pitanje iz naslova je potvrdan. Osim što će proizvođači na ovaj način zaštititi svoj proizvod i biti u maloj grupi onih koji su prepoznali značaj zaštite oznake geografskog porekla, nesumnjivo će imati i ekonomske benefite. S druge strane, proizvod zaštićen oznakom geografskog porekla će za potrošača predstavljati garanciju da je u pitanju izuzetno kvalitetan i kontrolisan proizvod.

Ukoliko vas zanima više o samoj zaštiti oznaka geografskog porekla, slobodno nas kontaktirajte na office@mirkovcivtelicjaksic.com